Lean, QRM,
Optimal flow.

Lean of QRM? Met PROPOS hoeft u niet te kiezen. Ons shop floor control systeem werkt met speerpunten van lean manufacturing, is gebaseerd op principes van Quick Response Manufacturing (QRM) en past deze automatisch toe. PROPOS is daarom bij uitstek geschikt voor high mix-low volume bedrijven. Onze klanten behoren tot de best practices van de maakindustrie. Laat u inspireren door hun lessen in de toepassing van lean en QRM!

QRM planningssoftware -

PMC

Van Crisis tot QRM

“Wij hebben altijd een toeleveringsactiviteit van grote productieaantallen verzorgd. Dat is waar wij al 30 jaar bekend om stonden en dat deden we goed, totdat we te maken kregen met de crisis. Wij hadden net een zware investering gedaan toen al het werk weg viel – en niet bij één, maar bij álle klanten. Ze wilden nog wel bestellen, maar in plaats van 100 stuks, werden dat er maar 5. Ja, wat doe je dan?”

'Lean of QRM? Neem het beste van beiden'

In de moderne fabriek van Packo heerst er rust op de vloer, boxen en materialen staan op nummer geordend te wachten op de volgende order die in bewerking genomen kan worden, en het gereedschap hangt er symmetrisch geordend bij. Tot voor kort worstelde het bedrijf met haar doorlooptijden en de onvoorspelbaarheid van het productieproces. Met de inzet van Lean én QRM steeg de omzet, de leverbetrouwbaarheid én de rust op de werkvloer. 

QRM planningssoftware -

PACKO INOX

QRM planningssoftware -
QRM planningssoftware -
QRM planningssoftware -

Uitgelicht

‘Wat betreft de flow hebben we geleerd dat de echte touchtijd minimaal is, elke handeling is maar een paar minuten werk. Dus dan is de winst om die leverbetrouwbaarheid en de levertijd in te korten. Dat doe je door alles buiten de touchtijd, de whitespace, zo goed mogelijk te organiseren. De touchtijd staat niet ter discussie, maar daar zitten nog zóveel stappen tussen.’

QRM planningssoftware -

BOSCH Scharnieren

De pionier in QRM en POLCA

BOSCH Scharnieren geldt al jaren als best practice bedrijf op het gebied van procesverbetering. Met de productiefilosofie van Quick Response Manufacturing (QRM) was BOSCH zelfs het eerste maakbedrijf in Nederland dat deze procesverbetermethode omarmde. Met groot succes! Het stelde het bedrijf in staat complex maatwerk van hoge kwaliteit te produceren met korte levertijden. Onderdeel van hun succesvolle implementatie was de ontwikkeling van PROPOS. Ons shop floor control systeem is er op de werkvloer ontwikkeld, in de praktijk, vóór de praktijk!

Why all this waiting time?

Op de Internationale QRM Conferentie van 2019 in Wisconsin, hield onze QRM adviseur Julian Stark een seminar waarin hij vertelt over de succesvolle transitie die Kooima Company, een grote fabrikant in Iowa, maakte van LEAN naar QRM, met een speciale rol voor een digitale versie van POLCA, het verkorten van doorlooptijd en het verhogen van OTD met ongelooflijke resultaten. Hij ging hierbij in op files in productie, onnodige wachttijd en plannen op 80%.

  • Hoe files in uw bedrijf de doorlooptijd en leverbetrouwbaarheid dramatisch kunnen beïnvloeden;
  • Hoe bedrijven op verschillende manieren “Operationeel Excellent” kunnen worden;
  • Hoe overtollig onderhanden werk leidt tot exploderende doorlooptijden – en hoe u dit kunt oplossen;
  • Een korte uitleg over POLCA en de voordelen van een (unieke) digitale versie, om werkprocessen te reguleren voor een optimale flow;
  • Hoe in slechts een paar maanden tijd doorlooptijden met 40% werden verkort en on time delivery met 12%.
Video afspelen

Kooima Company

propos provan shop floor control factory of the future

Provan

Drie maal Factory of the Future

Bijna 10 jaar geleden koos Provan uit Genk als eerste Belgische klant voor het shop floor control systeem van PROPOS. Een jaar nadat het toeleveringsbedrijf de productie verbeterfilosofie QRM inzette om flexibeler in te kunnen spelen op de klantvraag met kortere levertijden. In 2021 won Provan de award voor ‘Factory of the Future’ voor de derde maal op rij, nadat het de titel Factory of the Future ook al in 2015 en 2018 bemachtigde. Een unieke prestatie! Maar, hoe doen ze het?

Met PROPOS past u lean en QRM al automatisch toe in uw fabriek

Wilt u lean manufacturing of QRM implementeren in uw fabriek? Of past u dit al toe maar wilt u uw productieproces naar een hoger niveau brengen? PROPOS verbetert, versnelt én vergemakkelijkt de toepassing van lean en QRM binnen uw gehele bedrijf. PROPOS werkt met een aantal speerpunten van lean, zoals pullproductie en het verminderen van onderhanden werk, maar gaat uit van de principes van QRM. Zo ondersteunt PROPOS het celdenken en plannen inclusief autorisatiemomenten, en biedt het krachtige tools voor continue verbetering. Denk hierbij aan MCT-maps en analyses van whitespace en blackspace. Lees meer over de kracht van lean en QRM in PROPOS. 

Ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om uw productieprocessen te verbeteren met PROPOS? 

QRM planningssoftware -

Lees meer over QRM

QRM planningssoftware -

Remote inzicht en grip op productie: PROPOS bij Merrem Kunststoffen in Estland!

De afgelopen week waren wij in Estland voor de kick-off van de PROPOS implementatie bij Merrem Tööstusplast in Vahi! Deze state-of-the-art Estse fabrikant van klantspecifieke kunststofmaterialen belooft nu al de snelst mogelijke levertijden, en met PROPOS zal niet alleen de belofte beter worden nagekomen; Merrem zal zelfs nog sneller kunnen leveren! Onze productieplanning en werkvloeraansturing zal namelijk de doorlooptijden verkorten, de overheadkosten verlagen en de leverbetrouwbaarheid voor Merrem’s afzetgebied in Oost-Europa verbeteren. Het grote voordeel van de implementatie bij hun vestiging in Estland is dat de Merrem Kunststoffen Groep zo zonder enige moeite de planning op afstand kan monitoren én bijsturen!

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Paneltim nv: make to order productie met PROPOS

Welkom Paneltim nv uit Lichtervelde! Paneltim nv produceert kwalitatieve kunststof sandwichpanelen voor de agro-, industrie- en hygiënesector in België, Europa en ver daarbuiten. Met PROPOS wil het bedrijf een verbeterslag maken op het gebied van Quick Response Manufacturing. Zo switchen ze van make-to-stock naar make-to-order, zodat ze met PROPOS voorraden en onderhanden werk kunnen verminderen.

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Kortere doorlooptijden voor Duits duurzame machinebouw met Exact Online

We zijn live bij Duits Sustainable Solutions uit Zuthpen! Duits levert klant specifieke en eigen producten voor verschillende branches en produceert een grote verscheidenheid aan apparaten, zowel enkelstuks als series in aluminium, RVS of staal. Hierbij ligt de focus vooral op duurzame oplossingen en machines. Dankzij het gedreven teamwork en de inzet van de nieuwste plug and play koppeling met Exact Online plukken de medewerkers nu al de vruchten van de snelle livegang met ons jobshop execution systeem!

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Van plannen met kralen tot volautomatische werkvloer aansturing bij Bregil

Bregil boekte de afgelopen jaren al grote successen met het toepassen van QRM. Door de toenemende complexiteit van hun productie kozen zij recent voor PROPOS, als jobshop execution system voor hun ERP systeem van MKG. Dat betekende voor het bedrijf een shift van handmatige planborden, waarop met kralen de werklast per QRM werkcel werd aangegeven, naar een volautomatische productieplanning met realtime monitoring, werkvloer aansturing en optimalisatie. Het resultaat bij Bregil mag er zeker wezen!

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Europese topspeler Merrem Kunststoffen: automatisering voor betere service

Vandaag zijn we live gegaan bij Merrem Kunststoffen uit Dinxperlo! Merrem Kunststoffen is bewerker en leverancier van technische kunststoffen. In hun geavanceerde machinepark met wel meer dan 40 draai- en freesmachines produceren ze zowel enkelstuks als grote series. Dankzij de efficiënte en geautomatiseerde productieprocessen kent Merrem al buitengewoon snelle levertijden voor haar klanten. Vanaf deze week zal PROPOS Merrem helpen om de doorlooptijden van de productie nóg verder te verkorten. Merrem werkt met ECI | Ridder iQ als ERP. Dankzij onze standaardkoppeling met Ridder iQ konden we snel live met ons jobshop execution system, en kan Merrem profiteren van volautomatische productieplanning en werkvloeraansturing.

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Live bij Drameco: meer flow met PROPOS en QRM

We zijn live bij Drameco uit Coevorden, de mogelijkmakers in metaal! Na een voortvarende implementatie van nog geen drie maanden – mogelijk dankzij de standaardkoppeling van PROPOS met Ridder iQ – kunnen de medewerkers van Drameco vanaf deze week aan de slag met shop floor control. Het team ging direct enthousiast van start omdat PROPOS hen helpt om met meer flow nóg meer mogelijk te maken. En dat met snellere levertijden. “Dankzij PROPOS weten we per klantorder in de fabriek precies hoe en wat en in welke volgorde de productie verloopt. Van dit verbeterde inzicht profiteren onze klanten natuurlijk ook.”

Lees verder »
QRM planningssoftware -

PROPOS op online MES-event voor KMO-bedrijven – bekijk de replay!

Fried Kaanen zal namens PROPOS als spreker te gast op een MES4SME webinar van de Universiteit van Gent. Het webinar is onderdeel van een project van de Universiteit van Gent gericht op productiesoftware/ MES systemen voor KMO-bedrijven (MKB). Wij zijn een van de kennispartners van dit project. Het webinar ‘Optimaal aansturen en opvolgen van uw shop floor activiteiten’ begint op donderdag 1 juli om 9.00 en duurt tot 10.30. PROPOS heeft de eer om het evenement af te trappen. Update: bekijk nu de replay!

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Gelre Metaalwaren: shop floor control én QRM

Deze week zijn wij live gegaan bij Gelre Metaalwaren! Met PROPOS worden de snelle levertijden nog beter gewaarborgd en heeft het bedrijf realtime inzicht in de productieplanning en de voortgang van alle orders. Maar Gelre Metaal gaat verder, met de inzet van QRM als bedrijfsfilosofie gaat het metaalbedrijf voor een zo efficiënt mogelijk proces dat feilloos aansluit op de metaalvraag. “De implementatie van QRM is geen ‘kunstje’, maar een filosofie, een manier van doen en denken om zo een nog betere samenwerkingspartner te zijn.”

Lees verder »
visueel management vanderscheuren PROPOS

Korte doorlooptijden en visueel management bij Vanderscheuren

Welkom Metaalconstructie Vanderscheuren! Dit metaalbewerkingsbedrijf in Diksmuide is gespecialiseerd in hoogtechnologisch precisiewerk voor de industriële machinebouw. Dankzij de combinatie van verspaning, plaatwerk en montage bieden zij een one stop shop in metaalwerk. De genomineerde voor de Trend Gazellen 2020 voor middelgrote bedrijven wilt met PROPOS de volgende stap zetten in hun totaalpakket voor de klant: nog kortere doorlooptijden en nóg sneller leveren. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking!

Lees verder »
propos shop floor bij provan

Provan voor derde(!) keer Factory of the Future: Hoe doen ze het?

Bijna 10 jaar geleden koos Provan uit Genk als eerste Belgische klant voor het shop floor control systeem van PROPOS. Een jaar nadat het toeleveringsbedrijf de productie verbeterfilosofie QRM inzette om flexibeler in te kunnen spelen op de klantvraag met kortere levertijden. Dit voorjaar won Provan de award voor ‘Factory of the Future’ voor de derde maal op rij, nadat het de titel Factory of the Future ook al in 2015 en 2018 bemachtigde. Een unieke prestatie! Maar, hoe doen ze het?

Lees verder »
BREGIL propos shop floor control

Bregil combineert QRM met shop floor control

Welkom Bregil! Bregil is een one stop shop voor maatwerk in metaal uit Gilze. Het bedrijf richt zich met name op de productie van meubels en winkelinrichtingen in kleine series met veel klantspecifieke eisen. Bijzonder aan Bregil is dat het bedrijf daarom al jaren QRM succesvol toepast. Omdat PROPOS gebaseerd is op principes van Lean en QRM, verbetert, vergemakkelijkt én versnelt ons shop floor control systeem de toepassing van QRM. PROPOS zal de flow tussen de productiecellen nog verder verbeteren, doorlooptijden verkorten en onderhanden werk nog verder verminderen. Dankzij de plug and play koppeling met MKG verwachten we bovendien snel live te kunnen. We kijken daarom uit naar een succesvolle samenwerking!

Lees verder »
nuclear fields kickoff met julian

Kick-off PROPOS bij Nuclear Fields: 2-weg koppeling Ridder iQ

Vandaag hebben wij de kick-off gegeven bij Nuclear Fields! Nuclear Fields is specialist in het bouwen van collimatoren voor stralingsdetectie voor o.a. de nucleaire geneeskunde. Met PROPOS willen zij de doorlooptijden in hun high-mix low-volume productie zo kort mogelijk maken. Daarnaast werken we aan een 2-wegkoppeling met hun ERP-systeem Ridder iQ voor interessante data inzichten. De eerste reacties van de werkvloer waren in ieder geval enorm positief! De medewerkers kijken er vooral naar uit straks eindelijk een planning te hebben die duidelijk de optimale werkvolgorde gaat laten zien.

Lees verder »
propos shop floor control otm-zenith

Shop floor control bij drukkerij OTM-Zenith: ‘700 orders per dag: PROPOS kan dat aan’

PROPOS bewijst zichzelf al jaren in de maakindustrie: van metaal- en plaatbewerking tot glas- en interieurbouw. Maar dat zijn niet de enige maakbedrijven met een stappenproductie. PROPOS bleek namelijk ook de ideale oplossing voor de high-mix low-volume productie van drukkerij OTM-Zenith, zo vertelt Persoons: ‘Ons proces is vrij complex. Je denkt ‘een sticker is een sticker’, maar dat is absoluut niet het geval. PROPOS moet meer flow bij het bedrijf brengen: ‘We hebben dagelijks 700 orders over de vloer: PROPOS kan dat aan. Je hoeft eigenlijk geen handeling uit te voeren.’

Lees verder »
propos shop floor control bij otm zenith

Inzicht in doorlooptijden: ‘Straks gaat het ècht lopen’

OTM-Zenith is een drukkerij met een stappenproductie waar tussen de verschillende bewerkingen vaak veel verschillen zitten. Dat maakte het plannen vaak onmogelijk: ‘Voorheen rangschikten we de orders op de datum dat het af moest zijn, maar we waren vaak te laat,’ vertelt Printing Manager Guy Rogge. Dankzij de inzichten uit PROPOS kunnen de doorlooptijden aanzienlijk verkort worden: ‘Straks gaat het ècht lopen.’

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Maakindustrie 2020/2021: excelleren in een veranderende markt

De coronacrisis vereist een andere manier van werken, nu maar ook in de toekomst. Volgens Godfried Kaanen, directeur van BOSCH Scharnieren en voorzitter van Koninklijke Metaalunie zullen de gevolgen nog lang voelbaar blijven in de maakindustrie. Om daar op voorbereid te zijn, moeten we efficiënter werken en vooral flexibeler worden. ‘High-mix low-volume wordt het nieuwe normaal. Nu, maar ook in de komende jaren. De orders worden niet minder, maar kleiner. Ze worden bovendien korter van tevoren besteld en moeten sneller geleverd worden. Met een traditionele planning is dat bijna niet te doen.’

Lees verder »
propos bij snijtech

LIVE bij Snijtech: minder bottlenecks met QRM en POLCA

Deze week is PROPOS live gegaan bij Snijtech uit Joure! Dit full service snijbedrijf verwerkt aluminium, staal en RVS tot maatwerkonderdelen voor verschillende constructies en is prominent toeleverancier voor de Nederlandse jacht- en scheepsbouwbranche. Niet voor niets kwam het bedrijf al eens voor in Discovery Channel’s Superyachts. Met PROPOS wilt Snijtech de bottlenecks van hun high-mix low-volume productie verminderen. QRM principes zoals capaciteit plannen op 80 procent en digital POLCA gaan hier enorm bij helpen!

Lees verder »
we-metal renswoude kiest voor propos

Kick-off PROPOS bij We-Metal: minder WIP, meer flow

Ook de eerste implementaties van PROPOS zijn weer begonnen! Zo hadden wij recent de kick-off van de implementatie bij We-Metal. Dit metaalbewerkingsbedrijf uit Renswoude heeft veel complexe las- en assemblagedelen in de productie. Sommige samenstellingen hebben meer dan 100 zelfgemaakte onderdelen. Een uitdaging dus om al die onderdelen op het juiste moment samen te laten komen! Met PROPOS gaat We-Metal voor een betere flow van al die complexe stromen, een kortere doorlooptijd en minder WIP. We zien enorm veel potentie en kijken daarom uit naar een succesvolle implementatie!

Lees verder »
QRM planningssoftware -

Lean of QRM? ‘Neem het beste van beiden’

Lean of QRM? Wij vroegen het Packo Inox. Het metaalbewerkingsbedrijf uit Diksmuide produceert industriële pompen en hygiënische componenten voor de voedingsindustrie. In hun drive om continu te verbeteren ontwikkelde het bedrijf een eigen variant op Lean en nam het de eerste stappen in QRM met behulp van het shop floor control systeem van PROPOS. Is het bedrijf nu helemaal overgestapt op QRM? Nee, zo legt Managing Director Danny Maenhout uit: ‘Waarom kiezen? Het gaat uiteindelijk om meer flow: neem het beste van beiden.’

Lees verder »

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Stel uw vraag

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.