Tip 15

tip #15

WIP analyse

Wist je dat de WIP-analyse tool in PROPOS goed gebruikt kan worden om het onderhanden werk in de productie nog verder te verlagen en daarmee je doorlooptijden nóg verder te verkorten? Dit komt doordat de hoeveelheid WIP direct in verband gesteld kan worden met je doorlooptijd! 

Het verband tussen WIP en langere doorlooptijden

Denk je in wat er gebeurt als je de snelweg voor volle 100 procent benut. Je hebt dan file. In een file gaat je snelheid omlaag (soms sta je zelfs stil) en als je de output op een bepaald punt zou meten, zul je merken dat de output ook omlaag gaat. Dit is precies wat er vaak gebeurt in een high mix/low volume job shop. We creëren vaak onze eigen files door alle machines zo vol mogelijk te plannen, wat resulteert in lange doorlooptijden en veel onderhanden werk. Quick Response Manufacturing (QRM) leert ons dat wanneer je de capaciteit voor meer dan 80 procent benut, je doorlooptijden zullen exploderen, exponentieel toenemen.

Met andere woorden: Te veel WIP zorgt voor langere doorlooptijden.

filevorming door teveel WIP

Lagere WIP = kortere doorlooptijd

Dit betekent dus dat het verlagen van de WIP zal resulteren in kortere doorlooptijden! De WIP-analysetool helpt je om inzichtelijk te krijgen wáár je de WIP het beste kunt verminderen. De WIP-analysetool kan worden gebruikt om het verloop van het celproces te volgen. De hoeveelheid WIP kan direct worden gerelateerd aan de hoeveelheid white space in je processen. Te veel WIP leidt tot (te) lange wachttijden. Te weinig WIP resulteert in een laag rendement of kan zelfs leiden tot leegstand en daarmee stilstand van cellen.

Hoe werkt de WIP analyse tool voor kortere doorlooptijden?

De lijn in de WIP-analysetool zal stijgen met de hoeveelheid vooraf berekende bewerkingstijd wanneer een PO de cel binnenkomt en zal dalen met deze waarde als een PO de cel verlaat. Als er niet genoeg capaciteit in een cel is, gaat er meer werk de cel in dan dat er uit gaat, doordat de beperkte capaciteit de WIP niet kan verwerken. Als de WIP-lijn constant toeneemt, betekent dit dat de geselecteerde cel hoogstwaarschijnlijk een bottleneck is, of dreigt te worden.

In situaties waarin de hoeveelheid WIP gedurende een lange periode niet onder een bepaald aantal uren – laten we zeggen 200 uur – komt, kan een vermindering van de hoeveelheid WIP wenselijk zijn. Een dergelijke situatie geeft aan dat er te veel WIP in de cel is. Het verminderen van de WIP resulteert in minder white space en zal resulteren in een betere doorstroming. Ook zal het verlagen van WIP resulteren in minder werkkapitaal en zal er meer ruimte beschikbaar komen op de werkvloer. 

In het onderstaande voorbeeld zal dit betekenen dat de hoeveelheid WIP met zeker 200 uren vermindert kan worden, zonder dat het de processen binnen die cel negatief zal beïnvloeden.

tip 15 WIP analyse

Hoe kan de WIP verlaagd worden met de analyse tool?

De hoeveelheid WIP tussen bepaalde cellen kan in PROPOS op verschillende manieren verlaagd worden.

  1. Autoriseren: De eerste manier is om orders te autoriseren voordat ze de werkvloer opgaan. Wanneer men dan detecteert dat de WIP in de cel een kritisch niveau bereikt, zal het autoriseren moeten stoppen. Hoe deze functie in PROPOS geactiveerd kan worden, vind je in de handleiding, hoofdstuk 11, Onderdeel A, gedeelte I22-I29.

  2. Digital POLCA: Een andere en minder intensieve methode is het activeren van de Digital POLCA module in PROPOS. POLCA zorgt er vervolgens automatisch voor dat de order toestroom naar de cel stopt, wanneer blijkt dat het WIP niveau het kritische punt heeft bereikt (dus wanneer de POLCA kaartjes op zijn). Meer over de uitleg rond POLCA vind je in de PROPOS handleiding, hoofdstuk 9, onderdeel J.
Voordelen van minder WIP

Meer WIP en Polca?

Zie ook onze video over het reduceren van WIP door middel van POLCA: 

Meer PROPOS

Meer weten over PROPOS? Op LinkedIn posten we regelmatig video’s, artikelen en cases. 

Volg ons nu!

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Stel uw vraag

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.