Sneller,
beter,
makkelijker.

De markt verandert. De orders worden kleiner, hebben meer variatie en moeten sneller geleverd worden. Met een traditionele planning redt u het niet meer. Lean manufacturing kan uitkomst bieden, maar is niet altijd toereikend voor maatwerkbedrijven. PROPOS shop floor control is gebaseerd op principes van zowel lean manufacturing als Quick Response Manufacturing (QRM). Deze filosofie is specifiek ontwikkeld voor high mix-low volume bedrijven. Dit zorgt ervoor dat PROPOS de implementatie van deze procesverbetertechnieken vergemakkelijkt, versnelt én verbetert.

Video afspelen
De 4 principes van Lean Management

Lean manufacturing of QRM?

Lean manufacturing staat hoog op de verlanglijst bij menig productiebedrijf. Of het ook bij uw bedrijf past, is de vraag. De principes van lean manufacturing zijn afgestemd op het produceren van grote hoeveelheden met weinig variatie. Werkt u juist regelmatig met maatwerkproducten, dan heeft u meer nodig dan alleen lean manufacturing. PROPOS werkt met een aantal speerpunten van lean, zoals pullproductie, het verminderen van onderhanden werk en continue verbetering, maar gaat uit van de principes van Quick Response Manufacturing. 

Wat is QRM 4.0?

Quick Response Manufacturing (QRM) is een productie verbeterfilosofie gericht op het continue terugdringen van de doorlooptijd. Verspillingen verdwijnen daarmee uit het systeem. QRM maakt gebruik van dezelfde technieken als Lean Manufacturing maar is toegespitst op klantordergestuurde productiebedrijven met een stappenproductie, een grote productvariëteit en sterk wisselende ordergroottes.

Video afspelen
QRM: Tijd als bondgenoot van uw bedrijf!
Automatische planning -

Lean en QRM worden automatisch toegepast

PROPOS software is de eerste specifieke QRM software ter wereld! PROPOS ondersteunt het celdenken van Quick Response Manufacturing en helpt u met het maken van een QRM planning inclusief autorisatiemomenten. Denk hierbij aan MCT-maps en analyses van whitespace en blackspace. Het is overigens niet nodig om al met QRM bezig te zijn om te beginnen met PROPOS. Bij de implementatie van PROPOS worden deze principes al automatisch toegepast, zoals het indelen van de productievloer in QRM-cellen. Bent u al bezig met lean of QRM? PROPOS zorgt ervoor dat de implementatie en toepassing beter, sneller én gemakkelijker verloopt.

Automatische planning -
Automatische planning -
Automatische planning -

Best practice in QRM

‘Ik vind de QRM filosofie enorm interessant. Dankzij PROPOS, waar automatisch al QRM principes in zitten, heb ik de voordelen van de filosofie pas echt goed kunnen ervaren en ingezien dat dat heel goed voor ons is. Maar zonder PROPOS hadden we dat nooit zo goed kunnen toepassen.’


Lean en QRM principes
worden automatisch toegepast.

Maak kennis met o.a.

Video afspelen

Flow met pullproductie

PROPOS creëert een pullproductie binnen uw fabriek. Elke productiecel die capaciteit heeft, begint om werk te vragen. Hoe meer capaciteit, hoe harder er wordt gevraagd. Mede op basis van die vraag worden orders automatisch geprioriteerd. PROPOS monitort continu real time en optimaliseert het proces zonder dat u daar naar hoeft om te kijken.

Tijdsreductie met MCT-maps

MCT is een op tijd gebaseerde meetmaat die continue verbetertrajecten mogelijk maakt, aangezien het de totale tijdsverspilling van een organisatie in kaart brengt. Met PROPOS kunt u eenvoudig MCT-maps opvragen en zo werken aan de continue verbetering van uw organisatie en productieproces. 

Automatische planning -
Video afspelen

Digital POLCA

Als eerste ter wereld presenteert PROPOS Digital POLCA, een krachtige manier van ‘toeritdosering’ waardoor er geen file in uw fabriek ontstaat en uw productieorders gegarandeerd blijven stromen! Niet voor niets is deze krachtige module in gebruik bij QRM pioniers als BOSCH Scharnieren en Provan.

Plannen op 80% en meer werk gedaan krijgen

Op de Internationale QRM Conferentie van 2019 in Wisconsin, hield onze QRM adviseur Julian Stark een seminar waarin hij vertelt over de correlatie tussen 100% capaciteitsbezetting en lange doorlooptijden. Hij gaat hierbij in op files in productie, onnodige wachttijd en waarom plannen op 80% de oplossing is.

Video afspelen

Méér dan software

PROPOS gaat verder dan volautomatisch plannen en waardevolle data inzichten. Met nieuwe functionaliteiten en integraties blijven wij PROPOS verbeteren om uw productieproces zo efficiënt mogelijk te maken. Nieuwe ontwikkelingen in onze software toetsen wij altijd aan de theorie van Lean en QRM maar zeer zeker ook aan praktijk van de dagelijkse gang van zaken in het productiebedrijf waar PROPOS is ontstaan. Door onze ontstaansgeschiedenis en onze diepgaande maar brede kennis, kunnen wij meer bieden dan software alleen. Tijdens de implementatie van PROPOS bij onze klanten, kunnen wij – als u dat wilt – ook QRM en Lean principes in uw bedrijf introduceren of verbeteren. Deze principes zullen de implementatie van PROPOS extra krachtig maken en de voordelen voor uw bedrijf verder vergroten.

Aanbevolen door experts,
gekozen door visionairs

PROPOS is ontwikkeld in de praktijk op de werkvloer bij BOSCH Scharnieren, de pionier van QRM in Nederland. Nog altijd wordt dit bedrijf aangehaald in best practices cases in QRM. Onze eerste klant zo’n 10 jaar geleden was inmiddels driemalig Factory of the Future winnaar Provan uit Genk. Niet voor niets wordt PROPOS aangeraden door experts op het gebied van procesverbetering.

Onze QRM partners

Ons netwerk omvat een groot aantal bedrijven en instellingen die allemaal enthousiast bezig zijn met het verbeteren van hun processen door QRM en lean manufacturing. Via ons is al deze kennis en ervaring ook voor u beschikbaar.

Meer over QRM

Ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om uw productieprocessen te verbeteren met PROPOS? 

Automatische planning -

Lees meer over QRM

Automatische planning -

Remote inzicht en grip op productie: PROPOS bij Merrem Kunststoffen in Estland!

De afgelopen week waren wij in Estland voor de kick-off van de PROPOS implementatie bij Merrem Tööstusplast in Vahi! Deze state-of-the-art Estse fabrikant van klantspecifieke kunststofmaterialen belooft nu al de snelst mogelijke levertijden, en met PROPOS zal niet alleen de belofte beter worden nagekomen; Merrem zal zelfs nog sneller kunnen leveren! Onze productieplanning en werkvloeraansturing zal namelijk de doorlooptijden verkorten, de overheadkosten verlagen en de leverbetrouwbaarheid voor Merrem’s afzetgebied in Oost-Europa verbeteren. Het grote voordeel van de implementatie bij hun vestiging in Estland is dat de Merrem Kunststoffen Groep zo zonder enige moeite de planning op afstand kan monitoren én bijsturen!

Lees verder »
Automatische planning -

Paneltim nv: make to order productie met PROPOS

Welkom Paneltim nv uit Lichtervelde! Paneltim nv produceert kwalitatieve kunststof sandwichpanelen voor de agro-, industrie- en hygiënesector in België, Europa en ver daarbuiten. Met PROPOS wil het bedrijf een verbeterslag maken op het gebied van Quick Response Manufacturing. Zo switchen ze van make-to-stock naar make-to-order, zodat ze met PROPOS voorraden en onderhanden werk kunnen verminderen.

Lees verder »
Automatische planning -

Kortere doorlooptijden voor Duits duurzame machinebouw met Exact Online

We zijn live bij Duits Sustainable Solutions uit Zuthpen! Duits levert klant specifieke en eigen producten voor verschillende branches en produceert een grote verscheidenheid aan apparaten, zowel enkelstuks als series in aluminium, RVS of staal. Hierbij ligt de focus vooral op duurzame oplossingen en machines. Dankzij het gedreven teamwork en de inzet van de nieuwste plug and play koppeling met Exact Online plukken de medewerkers nu al de vruchten van de snelle livegang met ons jobshop execution systeem!

Lees verder »
Automatische planning -

Van plannen met kralen tot volautomatische werkvloer aansturing bij Bregil

Bregil boekte de afgelopen jaren al grote successen met het toepassen van QRM. Door de toenemende complexiteit van hun productie kozen zij recent voor PROPOS, als jobshop execution system voor hun ERP systeem van MKG. Dat betekende voor het bedrijf een shift van handmatige planborden, waarop met kralen de werklast per QRM werkcel werd aangegeven, naar een volautomatische productieplanning met realtime monitoring, werkvloer aansturing en optimalisatie. Het resultaat bij Bregil mag er zeker wezen!

Lees verder »
Automatische planning -

Europese topspeler Merrem Kunststoffen: automatisering voor betere service

Vandaag zijn we live gegaan bij Merrem Kunststoffen uit Dinxperlo! Merrem Kunststoffen is bewerker en leverancier van technische kunststoffen. In hun geavanceerde machinepark met wel meer dan 40 draai- en freesmachines produceren ze zowel enkelstuks als grote series. Dankzij de efficiënte en geautomatiseerde productieprocessen kent Merrem al buitengewoon snelle levertijden voor haar klanten. Vanaf deze week zal PROPOS Merrem helpen om de doorlooptijden van de productie nóg verder te verkorten. Merrem werkt met ECI | Ridder iQ als ERP. Dankzij onze standaardkoppeling met Ridder iQ konden we snel live met ons jobshop execution system, en kan Merrem profiteren van volautomatische productieplanning en werkvloeraansturing.

Lees verder »
Automatische planning -

Live bij Drameco: meer flow met PROPOS en QRM

We zijn live bij Drameco uit Coevorden, de mogelijkmakers in metaal! Na een voortvarende implementatie van nog geen drie maanden – mogelijk dankzij de standaardkoppeling van PROPOS met Ridder iQ – kunnen de medewerkers van Drameco vanaf deze week aan de slag met shop floor control. Het team ging direct enthousiast van start omdat PROPOS hen helpt om met meer flow nóg meer mogelijk te maken. En dat met snellere levertijden. “Dankzij PROPOS weten we per klantorder in de fabriek precies hoe en wat en in welke volgorde de productie verloopt. Van dit verbeterde inzicht profiteren onze klanten natuurlijk ook.”

Lees verder »
Automatische planning -

PROPOS op online MES-event voor KMO-bedrijven – bekijk de replay!

Fried Kaanen zal namens PROPOS als spreker te gast op een MES4SME webinar van de Universiteit van Gent. Het webinar is onderdeel van een project van de Universiteit van Gent gericht op productiesoftware/ MES systemen voor KMO-bedrijven (MKB). Wij zijn een van de kennispartners van dit project. Het webinar ‘Optimaal aansturen en opvolgen van uw shop floor activiteiten’ begint op donderdag 1 juli om 9.00 en duurt tot 10.30. PROPOS heeft de eer om het evenement af te trappen. Update: bekijk nu de replay!

Lees verder »
Automatische planning -

Gelre Metaalwaren: shop floor control én QRM

Deze week zijn wij live gegaan bij Gelre Metaalwaren! Met PROPOS worden de snelle levertijden nog beter gewaarborgd en heeft het bedrijf realtime inzicht in de productieplanning en de voortgang van alle orders. Maar Gelre Metaal gaat verder, met de inzet van QRM als bedrijfsfilosofie gaat het metaalbedrijf voor een zo efficiënt mogelijk proces dat feilloos aansluit op de metaalvraag. “De implementatie van QRM is geen ‘kunstje’, maar een filosofie, een manier van doen en denken om zo een nog betere samenwerkingspartner te zijn.”

Lees verder »
visueel management vanderscheuren PROPOS

Korte doorlooptijden en visueel management bij Vanderscheuren

Welkom Metaalconstructie Vanderscheuren! Dit metaalbewerkingsbedrijf in Diksmuide is gespecialiseerd in hoogtechnologisch precisiewerk voor de industriële machinebouw. Dankzij de combinatie van verspaning, plaatwerk en montage bieden zij een one stop shop in metaalwerk. De genomineerde voor de Trend Gazellen 2020 voor middelgrote bedrijven wilt met PROPOS de volgende stap zetten in hun totaalpakket voor de klant: nog kortere doorlooptijden en nóg sneller leveren. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking!

Lees verder »
propos shop floor bij provan

Provan voor derde(!) keer Factory of the Future: Hoe doen ze het?

Bijna 10 jaar geleden koos Provan uit Genk als eerste Belgische klant voor het shop floor control systeem van PROPOS. Een jaar nadat het toeleveringsbedrijf de productie verbeterfilosofie QRM inzette om flexibeler in te kunnen spelen op de klantvraag met kortere levertijden. Dit voorjaar won Provan de award voor ‘Factory of the Future’ voor de derde maal op rij, nadat het de titel Factory of the Future ook al in 2015 en 2018 bemachtigde. Een unieke prestatie! Maar, hoe doen ze het?

Lees verder »
BREGIL propos shop floor control

Bregil combineert QRM met shop floor control

Welkom Bregil! Bregil is een one stop shop voor maatwerk in metaal uit Gilze. Het bedrijf richt zich met name op de productie van meubels en winkelinrichtingen in kleine series met veel klantspecifieke eisen. Bijzonder aan Bregil is dat het bedrijf daarom al jaren QRM succesvol toepast. Omdat PROPOS gebaseerd is op principes van Lean en QRM, verbetert, vergemakkelijkt én versnelt ons shop floor control systeem de toepassing van QRM. PROPOS zal de flow tussen de productiecellen nog verder verbeteren, doorlooptijden verkorten en onderhanden werk nog verder verminderen. Dankzij de plug and play koppeling met MKG verwachten we bovendien snel live te kunnen. We kijken daarom uit naar een succesvolle samenwerking!

Lees verder »
nuclear fields kickoff met julian

Kick-off PROPOS bij Nuclear Fields: 2-weg koppeling Ridder iQ

Vandaag hebben wij de kick-off gegeven bij Nuclear Fields! Nuclear Fields is specialist in het bouwen van collimatoren voor stralingsdetectie voor o.a. de nucleaire geneeskunde. Met PROPOS willen zij de doorlooptijden in hun high-mix low-volume productie zo kort mogelijk maken. Daarnaast werken we aan een 2-wegkoppeling met hun ERP-systeem Ridder iQ voor interessante data inzichten. De eerste reacties van de werkvloer waren in ieder geval enorm positief! De medewerkers kijken er vooral naar uit straks eindelijk een planning te hebben die duidelijk de optimale werkvolgorde gaat laten zien.

Lees verder »
propos shop floor control otm-zenith

Shop floor control bij drukkerij OTM-Zenith: ‘700 orders per dag: PROPOS kan dat aan’

PROPOS bewijst zichzelf al jaren in de maakindustrie: van metaal- en plaatbewerking tot glas- en interieurbouw. Maar dat zijn niet de enige maakbedrijven met een stappenproductie. PROPOS bleek namelijk ook de ideale oplossing voor de high-mix low-volume productie van drukkerij OTM-Zenith, zo vertelt Persoons: ‘Ons proces is vrij complex. Je denkt ‘een sticker is een sticker’, maar dat is absoluut niet het geval. PROPOS moet meer flow bij het bedrijf brengen: ‘We hebben dagelijks 700 orders over de vloer: PROPOS kan dat aan. Je hoeft eigenlijk geen handeling uit te voeren.’

Lees verder »
propos shop floor control bij otm zenith

Inzicht in doorlooptijden: ‘Straks gaat het ècht lopen’

OTM-Zenith is een drukkerij met een stappenproductie waar tussen de verschillende bewerkingen vaak veel verschillen zitten. Dat maakte het plannen vaak onmogelijk: ‘Voorheen rangschikten we de orders op de datum dat het af moest zijn, maar we waren vaak te laat,’ vertelt Printing Manager Guy Rogge. Dankzij de inzichten uit PROPOS kunnen de doorlooptijden aanzienlijk verkort worden: ‘Straks gaat het ècht lopen.’

Lees verder »
Automatische planning -

Maakindustrie 2020/2021: excelleren in een veranderende markt

De coronacrisis vereist een andere manier van werken, nu maar ook in de toekomst. Volgens Godfried Kaanen, directeur van BOSCH Scharnieren en voorzitter van Koninklijke Metaalunie zullen de gevolgen nog lang voelbaar blijven in de maakindustrie. Om daar op voorbereid te zijn, moeten we efficiënter werken en vooral flexibeler worden. ‘High-mix low-volume wordt het nieuwe normaal. Nu, maar ook in de komende jaren. De orders worden niet minder, maar kleiner. Ze worden bovendien korter van tevoren besteld en moeten sneller geleverd worden. Met een traditionele planning is dat bijna niet te doen.’

Lees verder »
propos bij snijtech

LIVE bij Snijtech: minder bottlenecks met QRM en POLCA

Deze week is PROPOS live gegaan bij Snijtech uit Joure! Dit full service snijbedrijf verwerkt aluminium, staal en RVS tot maatwerkonderdelen voor verschillende constructies en is prominent toeleverancier voor de Nederlandse jacht- en scheepsbouwbranche. Niet voor niets kwam het bedrijf al eens voor in Discovery Channel’s Superyachts. Met PROPOS wilt Snijtech de bottlenecks van hun high-mix low-volume productie verminderen. QRM principes zoals capaciteit plannen op 80 procent en digital POLCA gaan hier enorm bij helpen!

Lees verder »
we-metal renswoude kiest voor propos

Kick-off PROPOS bij We-Metal: minder WIP, meer flow

Ook de eerste implementaties van PROPOS zijn weer begonnen! Zo hadden wij recent de kick-off van de implementatie bij We-Metal. Dit metaalbewerkingsbedrijf uit Renswoude heeft veel complexe las- en assemblagedelen in de productie. Sommige samenstellingen hebben meer dan 100 zelfgemaakte onderdelen. Een uitdaging dus om al die onderdelen op het juiste moment samen te laten komen! Met PROPOS gaat We-Metal voor een betere flow van al die complexe stromen, een kortere doorlooptijd en minder WIP. We zien enorm veel potentie en kijken daarom uit naar een succesvolle implementatie!

Lees verder »
Automatische planning -

Lean of QRM? ‘Neem het beste van beiden’

Lean of QRM? Wij vroegen het Packo Inox. Het metaalbewerkingsbedrijf uit Diksmuide produceert industriële pompen en hygiënische componenten voor de voedingsindustrie. In hun drive om continu te verbeteren ontwikkelde het bedrijf een eigen variant op Lean en nam het de eerste stappen in QRM met behulp van het shop floor control systeem van PROPOS. Is het bedrijf nu helemaal overgestapt op QRM? Nee, zo legt Managing Director Danny Maenhout uit: ‘Waarom kiezen? Het gaat uiteindelijk om meer flow: neem het beste van beiden.’

Lees verder »

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Stel uw vraag

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.