Management by exception; actie als het nodig is

Op een drukke werkvloer is het vaak lastig om tijdig te signaleren dat een order op achterstand raakt. En leverbetrouwbaarheid is een belangrijk koopargument voor uw afnemers. Daarom geeft PROPOS ruim op tijd een signaal wanneer een order extra aandacht nodig heeft. Productiemedewerkers leren heel snel hoe ze hier gericht actie op moeten ondernemen. Bij grotere uitzondering dient het management actie te ondernemen. Dit geeft een goede basis voor optimale flow.
 
In PROPOS geven we de capaciteiten aan per productiecel. Onder normale omstandigheden is het geen probleem om de orders binnen de gestelde tijd af te krijgen. Maar door omstandigheden in de productie, bijvoorbeeld als een machine stuk gaat of iemand is ziek, kunnen orders achter gaan lopen op schema. Op zo’n moment gaat het waarschuwingslampje branden; een order is dusdanig vertraagd, dat er nauwelijks of geen resterende white space (schuifruimte of inhaalruimte) tussen de productiefases zit. Het punt waarop PROPOS een signaal zou moeten geven is per bedrijf verschillend en daarom flexibel instelbaar.
 
Actief problemen oplossen

Hoe dan ook is de melding een signaal dat er iets bijzonders aan de hand is, en dat deze order extra aandacht nodig heeft om weer op schema te komen. Herhaling van het signaal of meerdere signalen tegelijk betekent dat mogelijk structurele aanpassingen in het proces nodig zijn. Aanpassing van de instellingen in PROPOS is het laatste waar we aan denken.
 

Management by exception

Het grote voordeel van dit systeem is dat u in één oogopslag kunt zien waar u aandacht aan moet besteden. Waar orders netjes op schema lopen vraagt PROPOS geen bijzondere aandacht. Die tijd kunt u besteden aan andere nuttige zaken.
 

Plan

Als het waarschuwingslampje bij een order brandt, is het belangrijk dat de mensen op de werkvloer precies weten wat ze moeten doen. Een eenvoudig en concreet plan volstaat. Een voorbeeld van zo’n plan:
– Kun je met je team vandaag nog de betreffende order afronden, met maximaal 1 uur overwerk per persoon? Dan wordt verwacht dat je dat gaat doen.
– Heb je meer tijd nodig of lukt het vandaag niet? Meld dit dan bij je teamleider.
De team- of productieleider kan vervolgens met PROPOS de situatie verder in kaart brengen en de juiste maatregelen nemen. Zoals extra overwerk op andere dagen, capaciteit van andere productiecellen gebruiken of werk uitbesteden.
&nbsp
Tip: kijk eens rond in de fabriek; in hoeveel gevallen brandt het waarschuwingslampje? Als dit vaker dan sporadisch is, kijk dan op celniveau waar de situatie ontstaat. In welke productiecel gaat het mis? Is het vaak dezelfde? Dan kan je daar verder op inzoomen. Misschien is het machinepark niet flexibel genoeg, of heb je meer mankracht nodig. Of is het handig om crosstraining toe te passen zodat medewerkers elkaar kunnen ondersteunen in het uitvoeren van hun taken.
&nbsp
Er kan ook een situatie ontstaan dat de capaciteit in uw fabriek verandert en dat de ingestelde capaciteit in het systeem niet meer overeenkomt. In zo’n geval kan het wél nuttig zijn om de instellingen in PROPOS aan te passen. Neem dan even contact met ons op, dan helpen wij u graag verder.

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
E-mail naar een collega

Verder lezen:

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.