Flexibel produceren in onrustige tijden

Hoe blijf je optimaal produceren nu de prijs van veel grondstoffen waaronder veel metalen blijft stijgen? Afgelopen week bereikte de nikkelprijs zo’n hoogtepunt, dat de metaalbeurs in Londen (LME) de handel tijdelijk stop moest zetten. “De prijsexplosie van nikkel zette de wereldhandel in het materiaal in een keer op slot”, vertelt voorzitter van de Koninklijke Metaalunie Fried Kaanen in een artikel van NOS. “Dat heeft effect op alle staalsoorten waar nikkel in verwerkt is.” 

Nikkel wordt veel gebruikt als legeringsonderdeel van veel staalsoorten. Ook zink en aluminium stegen enorm in prijs. “Elke dag moeten we met de klant aan de gang over de prijsontwikkelingen, omdat die steeds veranderen”, zegt Auke Sjoerd Tolsma van metaalbewerkingsbedrijf Polder Staal Producties in Emmeloord in het interview met NOS. “De prijs van staal stijgt nu sneller dan de benzineprijs. Je kunt kopen wat er nu beschikbaar is, maar afspraken met handelaren voor langere termijn maken gaat helaas niet.” 

Snel inspelen op veranderende klantafspraken

Met die onzekerheid vanuit zowel leveranciers en klantafspraken die elk moment kunnen wijzigen, is flexibel kunnen inspelen op vraag en aanbod essentieel. PROPOS verwerkt wijzigingen in klantafspraken automatisch rechtstreeks vanuit uw ERP-systeem en herberekent de optimale planning en route door de fabriek. Wanneer een levering van grondstoffen bijvoorbeeld later binnenkomt dan verwacht, kunt u aangeven welke orders met prioriteit moeten worden ingepland om de afgesproken levertermijn toch te behalen. Zo kunt u ook met onzekere factoren betrouwbaar en op tijd leveren aan uw klant. Orders volgen de optimale route door het productieproces, zonder lange wachttijden tussen bewerkingen in. Er ontstaat een optimale flow, die automatisch meebeweegt met tendensen. 

Nieuwe oplossingen voor metaalproductie

Hoewel de onrust op de metaalbeurs aanhoudt, zijn er kansen voor metaalbedrijven. Tolsma vertelt in het NOS interview dat zijn bedrijf normaal 80 ton staal per week tot onderdelen verwerkt. Het bedrijf, Polder Staal Producties, is een metaalbewerking en lasbedrijf dat producten en samenstellingen uit staal en metaal levert voor verschillende OEM klanten in Europa. Van lassen, CNC verspanen, lasersnijden tot plaatbewerking. Polder Staalproducties levert metaal op maat. Van enkelvoudige onderdelen naar complexe las samenstellingen of mechanische modules. Normaal gesproken gebruikt Tolsma West-Europees staal, maar nu overweegt hij staal uit India vertelt hij in het interview. “Al moeten we dan allerlei zaken rondom importheffingen en transport opnieuw uitzoeken. En we hebben goede kwaliteit nodig, dus we moeten dat goed onderzoeken.”

Ook het hergebruiken van schroot wordt aangevoerd als een van de oplossingen. Willeke Ketting, directeur van metaalhandel Ketting en voorzitter van de Metaal Recycling Federatie vertelt aan NOS: “In Nederland kwalificeren we elk jaar een paar miljoen ton metaal als afval. Die zouden beter kunnen worden ingezet als secundaire grondstof. Dat zou dan ook invloed kunnen hebben op de prijs.”

Fried Kaanen vindt daarnaast dat de extra importheffingen die nu nog op Chinees staal zitten moeten verdwijnen. “De wereldhandel moet op gang blijven.”

Lees het artikel van NOS hier: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2423699-hoge-nikkelprijs-maakt-veel-producten-duurder 

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
E-mail naar een collega

Verder lezen:

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.