Overstappen van ERP? PROPOS maakt het mogelijk met MKG bij Haeck

Overstappen van ERP systeem? Veel bedrijven kiezen voor de flexibiliteit van PROPOS als systeem voor productieplanning en werkvloeraansturing omdat PROPOS makkelijk aan te sluiten is op verschillende ERP systemen. Zo koos Packo Inox voor PROPOS o.a. met het oog op hun switch van Axapta naar Dynamics 365. Voor Haeck Subcontracting gingen wij aan de slag met een bijzonder project. Zij stappen namelijk over van hun huidige ERP systeem naar MKG en wij begeleiden daarbij. De overstap naar MKG biedt hen veel meer mogelijkheden in productie(orders). Zo gaan zij bijvoorbeeld meer werken met samenstellingen. Maar ook kan Haeck zo nóg meer uit PROPOS halen, dankzij de uitgebreide mogelijkheden van de standaardkoppeling van PROPOS met MKG!

PROPOS koppeling MKG

MKG biedt meer mogelijkheden in productie

Haeck Subcontracting is een Belgische metaalverwerkingsbedrijf uit Ieper, dat voorziet in een toeleveringsfunctie voor de industrie. Haeck is een gevestigde naam in verspaning. De productie wordt gekenmerkt door veel draai- en freeswerk, met een grote variatie in aantallen en bewerkingen van hun productieorders. Daarnaast voeren zij verschillende voor- en nabewerkingen uit.

Omdat het bedrijf veel te maken heeft met verschillende onderdelen die allemaal just in time samen dienen te komen om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden, is de overstap naar MKG een logische: het pakket biedt veel mogelijkheden om met complexe productieorders te werken. Sinds de komst van CEO Wannes Vanwettere waait er al een frisse wind door het bedrijf met een sterke focus op automatisatie en ook deze overstap kan in dat licht gezien worden.

Overstappen van ERP? PROPOS maakt het mogelijk met MKG bij Haeck -
Haeck levert zowel complex stukwerk als (middel)grote series voor verschillende sectoren, van machinebouwers tot de meubelindustrie. Dit alles met een minimale doorlooptijd, met behulp van een modern machinepark.

Stip aan de horizon

‘We hebben een stip op de horizon gezet’, vertelt Julian die het project namens PROPOS begeleidt bij Haeck. ‘Op die datum gaan we in één dag over van hun huidige ERP systeem naar MKG-5. Er is dus geen sprake van een overgangsperiode. De komende maanden gebruiken we om de data in MKG te spiegelen aan de data van het vorige ERP systeem, alleen dan met veel meer mooie snufjes. Met MKG kunnen we ook nóg meer uit PROPOS halen dan we nu doen. Denk bijvoorbeeld aan voorraadbeheer: in MKG gaat Haeck alle voorraden bijhouden. Hierdoor kan PROPOS straks tekortmeldingen tonen als er nog niet voldoende voorraad aanwezig is om een bepaald PO te starten.’

“Dankzij de koppeling met MKG geeft PROPOS een tekortmelding als er niet voldoende voorraad is om een bepaalde PO te starten.”

propos haeck qrm shop floor control
PROPOS bij Haeck Subcontracting

Samenstellingen zijn beter te plannen met PROPOS en MKG

Haeck zal met MKG meer gebruik maken van productieorders met subartikelen. PROPOS zorgt ervoor dat deze samenstellingen ook goed en realistisch gepland kunnen worden. ‘Het werken met samenstellingen gaat ervoor zorgen dat PROPOS de verschillende onderdelen allemaal op tijd bij de werkcel ‘Expeditie’ komen, waardoor ze als één kit-pakket naar de klant gestuurd kunnen worden.’

Dankzij de koppeling met MKG worden alle productieorderdata ingelezen vanuit MKG in ons job shop execution systeem, inclusief hoofd- en suborderstructuren. Vervolgens berekent PROPOS de optimale werkvolgorde en plant, stuurt en monitort de orders op de werkvloer. De productieorders kunnen bovendien met verschillende statussen vanuit MKG naar PROPOS gestuurd worden, zodat PROPOS ook de forecast kan tonen in een andere kleur.

“PROPOS zorgt ervoor dat samenstellingen beter gepland kunnen worden en dat de verschillende onderdelen allemaal op tijd bij Expeditie aankomen, zodat dit als één pakket naar de klant gestuurd kan worden.”

Overstappen van ERP? PROPOS maakt het mogelijk met MKG bij Haeck -

Goede samenwerking tussen MKG en PROPOS

Dankzij de koppeling tussen MKG en PROPOS is echter nog veel meer mogelijk, waardoor beide systemen nog beter werken. Zo kan Haeck de nacalculatie verbeteren doordat PROPOS de verzamelde gegevens (klokkingen, geboekte aantallen en scrap) direct terug stuurt naar MKG. Ook een betere aanwezigheidsregistratie is mogelijk. ‘Dankzij een custom app van PROPOS met de module medewerkerregistratie leest PROPOS de medewerkerroostergegevens in uit MKG en checkt of de aanmeldingen overeenkomen met het rooster van de medewerker. Zo niet, dan komt er een schermpje in beeld waarin de medewerker moet aangeven waarom hij of zij te laat begint, of te vroeg naar huis gaat.’

duidelijke prioriteiten met propos

PROPOS en MKG: de voordelen o.a.

  • Meer mogelijk met voorraadbeheer, bijvoorbeeld tekortmeldingen.
  • Meer mogelijk met samenstellingen (PO’s met subartikelen), bijvoorbeeld just in time samenkomen.
  • Verbeterde nacalculatie: klokkingen, aantallen, scrap worden teruggestuurd naar MKG.
  • Aanwezigheidsregistratie mogelijk: PROPOS checkt of aanmelding overeenkomt met het rooster.
  • Workload forecast met verschillende kleuren afhankelijk van de status van productieorders uit MKG.

Meer over Haeck

https://www.haecksubcontracting.com/nl/

Overstappen van ERP? PROPOS maakt het mogelijk met MKG bij Haeck -

Meer over MKG

Overstappen van ERP? PROPOS maakt het mogelijk met MKG bij Haeck -

PROPOS beschikte al over een standaard plug and play-koppeling met MKG-4. Recent hebben wij op basis van de nieuwe protocollen van MKG-5 een gloednieuwe koppeling voor MKG-5 geschreven. Deze koppeling is door MKG ontwikkeld in samenwerking met hun dochteronderneming Supply Drive.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Met PROPOS zullen de productieorders rechtstreeks uit het ERP systeem van MKG-4 of MKG-5 gehaald worden en volautomatisch aangestuurd op de werkvloer volgens de beste werkvolgorde. De verzamelde data zorgt vervolgens voor waardevolle inzichten voor continue verbetering. Van geproduceerde aantallen of workload forecast tot medewerkerregistratie. Maar er is nog véél meer mogelijk: zo heeft verspaanbedrijf SAM Precision, een gebruiker van MKG-5, ervoor gekozen om PROPOS te koppelen aan meerdere draai- en freesmachines zodat zelfs de nachtelijke voortgang in PROPOS tot op de seconde nauwkeurig zichtbaar wordt! De machines schrijven kloktijden en geproduceerde aantallen terug.

Shop floor control metaal

Meer weten?

Meer weten over de mogelijkheden van PROPOS met MKG en/of onze Custom App integraties? We horen het graag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies over de mogelijkheden.

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
E-mail naar een collega

Verder lezen:

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.