Provan voor derde(!) keer Factory of the Future: Hoe doen ze het?

Bijna 10 jaar geleden koos Provan uit Genk als eerste Belgische klant voor het shop floor control systeem van PROPOS. Een jaar nadat het toeleveringsbedrijf de productie verbeterfilosofie QRM inzette om flexibeler in te kunnen spelen op de klantvraag met kortere levertijden. Dit voorjaar won Provan de award voor ‘Factory of the Future’ voor de derde maal op rij, nadat het de titel Factory of the Future ook al in 2015 en 2018 bemachtigde. Een unieke prestatie! Maar, hoe doen ze het?

propos agoria provan

Provan uit Genk is een one stop shop voor de metaalindustrie. Van buizen-, profielen- en plaatbewerking tot volledige assemblage, Provan heeft de juiste technologie in huis of kent de juiste partners voor aanvullende activiteiten. Het bedrijf richt zich dan ook op totaaloplossingen: ‘tailor made metal solutions’.

The hero’s journey: QRM als omslagpunt

Zoals veel succesverhalen begon ook de hero’s journey van Provan met een belangrijke keuze. Zo kwam het bedrijf in 2011 voor een onvermijdelijke keuze te staan. “Eén van onze klanten breidde hun serie uit naar drie verschillende modellen kachels, dat had als gevolg dat wij moesten kiezen tussen flink investeren in extra ruimte of een efficiënter productieproces,” vertelt eigenaar Ben Proesmans in gesprek met Vraag&Aanbod. De keuze viel op het laatste. Een gedurfde keuze, aangezien Provan op dat moment één van de eerste bedrijven in België was die de productie verbetermethode Quick Response Manufacturing (QRM) besloot toe toe passen. 

provan propos factory of the future

De verbetermethode sloot precies aan op Proesmans visie: “In België kun je als toeleverancier bestaan als je snel en efficiënt levert en geen grote series levert, maar wel snel op de vragen uit de markt reageert. Een organisatie die veel voorraad aanhoudt, is minder flexibel. Veranderingen in de markt kunnen niet onmiddellijk worden opgevangen omdat eerst de onderdelen die in de pijplijn zitten, verwerkt moeten worden. Door enkel te produceren wat gevraagd wordt, vermijden we voorraadtekorten en obsolete voorraad.”

PROPOS zorgt voor flow en rust

Eind 2012 koos het metaalbedrijf voor het shop floor control van PROPOS om de planning en routing van alle productieorders in goede banen te leiden. Proesmans: “Met onze groeiambitie is het belangrijk om het bedrijf goed te kunnen sturen. Door de werkorderstroom te automatiseren, wilden we de groei kunnen opvangen met hetzelfde aantal medewerkers in de aansturing en, minstens even belangrijk, de stress binnen de organisatie wegnemen. We moeten onze klanten heel snel kunnen beleveren. Door de korte levertijden was er veel communicatie en sturing nodig binnen onze organisatie. Dat woog door op onze medewerkers. We merkten dat de afdelingsverantwoordelijken iedere avond moe naar huis gingen door constant achter de feiten aan te lopen en brandjes te blussen. Door de informatiestroom te automatiseren, wilden we de informatie op de juiste plaats bij de juiste persoon brengen, zonder dat er communicatie tussen mensen onderling nodig was.”

propos provan shop floor control factory of the future

Dankzij PROPOS verdween de planner geheel bij het bedrijf. Drieduizend (sub)orders werden per maand zonder planner verwerkt, waarbij de verantwoordelijkheid ligt bij de QRM-werkcellen. Het resultaat: kortere doorlooptijden en optimaal betrokken medewerkers. Alle informatie, op het juiste moment, op de juiste plaats. Dát is waar PROPOS voor staat. Met de inzet van de aanvullende PROPOS module Digital POLCA werden bottlenecks verder aangepakt, waarbij het POLCA systeem dienst doet als een ‘toeritdosering’ die de juiste routes en prioriteiten bepaalt.

propos shop floor bij provan

Trots op PROPOS shop floor control

Niet alleen schepte dit rust voor het bedrijf, het gaf ook direct inzicht, en niet geheel onbelangrijk, meer betrokkenheid. Gevraagd naar waar het bedrijf het meest trots op is, in haar route naar de top, antwoordt Proesmans: “Het is moeilijk om er bepaalde zaken uit te lichten, maar op PROPOS zijn we toch wel vrij trots. Het systeem geeft iedereen behoorlijk wat zelfstandigheid en wordt om het kwartier geüpdatet. Het creëert veel rust in de organisatie, omdat iedereen kan zien wat de huidige stand van zaken is en wat er de volgende uren, dagen en weken zit aan te komen. Orders kunnen beter op elkaar worden afgestemd en iedereen is optimaal betrokken.”

provan propos shop floor control

Bekijk ook de LinkedIn video met CEO Peter Tans: “PROPOS schakelt planningsmeetings uit en zorgt ervoor dat elke operator in staat is om zijn werk zelfstandig te organiseren en te plannen.”

Digitale fabriek met shop floor control

Maar met de keuze voor het shop floor control van PROPOS bleef het bedrijf uiteraard niet stil zitten. Een continue drive tot verbetering zit bij Provan in het DNA, en met PROPOS heeft het bedrijf de juiste tools in handen. Aan de hand van waardevolle data inzichten uit PROPOS wist Provan verschillende verdiepingsslagen te maken en continu te blijven verbeteren. Zo is het onder andere mogelijk om in PROPOS een Manufacturing Critical-path Time (MCT) map te genereren, een tool die een overzicht geeft van de bewerkings- en stilstandtijden. “Op basis van MCT-maps kunnen we identificeren welke productiecellen goed functioneren en waar in onze processen we het meeste tijd verspillen.”

provan propos factory of the future qrm

Daarnaast zette het bedrijf o.a. de kwaliteitsmanagement tool van Azumuta in, dat via het PROPOS scherm gebruikt kan worden dankzij de PROPOS Custom App. Dankzij dergelijke slimme integraties werkt Provan nu bijna volledig paperless, vertelt CEO Peter Tans in gesprek met Agoria. “Ik vermoed dat we een van de eerste toeleveringsbedrijven zijn die op die manier werken. Op dit moment passen we dit reeds 100% toe in onze assemblage-afdeling en rollen we dit uit in onze productie-unit. Maar: paperless werken mag geen doel op zich zijn, maar moet gezien worden in onze filosofie van vereenvoudiging, efficiëntieverhoging en flexibiliteit.”

provan propos werkinstructies

Kennisdeling en partnerships essentieel

Waar Provan zelf één van de pioniers was op het gebied van QRM in België en daardoor veel zelf moest uitvinden én overwinnen, zet het nu sterk in op networked factories en partnerships. Tans: “Voor ons is netwerken een belangrijke bron van informatie. De Factories of the Future-groep is bijvoorbeeld zeer sterk, maar ook daarbuiten steken we geregeld ons licht op. Je moet als ‘networked factory’ voortdurend je voelsprieten uitsteken en samenwerkingsverbanden aangaan die de traditionele klant/leverancierrelatie overstijgen.” 

Datzelfde geldt ook voor Provans investeringsplan: “Ook daar schuiven we meer richting partnerships. Als we voor de ontwikkeling van een nieuw product een aanzienlijke investering moeten doen in een machine, proberen we ook te kijken met klanten hoe we dat samen kunnen aanpakken op lange termijn. Ook daar is engagement van beide kanten een must. Wij nemen een bepaald risico om te investeren in een machine, zij beloven ons een bepaalde afname. Daar staat tegenover dat wij hen zekerheid bieden dat hun product altijd kan worden gemaakt. En wij zijn in staat om ons machinepark aan te vullen met de modernste machines. Een win-winsituatie dus.”

Provan voor derde(!) keer Factory of the Future: Hoe doen ze het? -

Early Supplier Involvement en QRM key voor Factory of the Future

Het maakt allemaal deel uit van de innovatieve Early Supplier Involvement-methodologie die het Limburgse bedrijf hanteert. Minder klanten, meer gespecialiseerde producten, een gespreid risico met intensievere banden. “ ‘Klanten’ bestaan bij ons niet, we spreken liever over partners. We willen door hen in een vroeg stadium betrokken worden om te bekijken hoe we de maakbaarheid van hun product kunnen vormgeven in een zo efficiënt mogelijk proces, dat is het principe achter ESI (Early Supplier Involvement). Wij engageren ons met andere woorden al zeer vroeg in het totale proces en reserveren tot slot capaciteit voor hen in ons productieproces.”

meer over de ESI van Provan >>> Lees het volledige artikel van Agoria: Provan: van metaalbewerker tot ’total solution provider’ 

Factory of the Future in het DNA

Het is juist die alles overkoepelende visie die Provan bracht waar het nu staat. Open voor nieuwe manieren om nog efficiënter te werken, met nog meer betrokkenheid bij de medewerkers. Het doel is daarbij altijd belangrijker dan de middelen. Tans: “Veel bedrijven die zeggen ‘ik wil Industry 4.0 worden’ ontbreekt het aan een duidelijke visie. Waar wil je naartoe? Dat is de eerste vraag die je je moet stellen. Indus­trie 4.0 kan je heel breed toepassen: op je product, op je proces, op je organisatiestructuur, op je zakenmodel … Voor ons was digitalisering een belangrijke drijver die tot onze eerste award leidde, omdat het onder meer leidde tot de implementatie van PROPOS in onze fabriek en een innovatieve arbeidsorganisatie met een matrixstructuur. Digitalisering was daar de motor om QRM vorm te geven.”

QRM en PROPOS kunnen daarom vooral gezien worden als de eerste concrete stappen van een coherente filosofie die door het hele bedrijf steeds verder doorgetrokken wordt. Tans: “We zijn overgeschakeld op een organisatiestructuur met businessunits die een maximale eindverantwoordelijkheid krijgen. Door de overschakeling van een hiërarchische naar een matrixstructuur zet je het einddoel centraal en vermijd je dat iedereen op zijn eigen afdelingseiland werkt.”

Terugblikkend op de indrukwekkende route naar de top, besluit Proesmans: “Factory of the Future is echt Champions League voor productiebedrijven. De lat ligt hoog, maar dat zit ook in ons eigen DNA.” Zodoende is de derde Factory of the Future titel ook hier weer geen doel op zich, maar eerder een mooie bekroning van de eigen filosofie: “Dat is onze uitdaging: blijven verbeteren, altijd streven naar ‘the next level’.”

“Factory of the Future is echt Champions League voor productiebedrijven. De lat ligt hoog, maar dat zit ook in ons eigen DNA.”

provan propos factory of the future (1)

Dit artikel werd geschreven naar aanleiding van de derde Factory of the Future award voor Provan in 2021 en is gebaseerd op eerdere artikelen van Agoria en Vraag&Aanbod. Voor meer informatie en de volledige artikelen ga naar www.agoria.be.

provan propos factory of the future
http://www.provan.be/nl/

Meer over de strategie van Provan?

Lees ook het interessante artikel van Agoria: Provan: van metaalbewerker tot ’total solution provider’ 

Shop floor control met Plan-de-CAMpagne

Provan maakt gebruik van het ERP systeem Plan-de-CAMpagne. Omdat PROPOS hiervoor al een plug and play koppeling beschikbaar heeft, kunnen we bij een implementatie vaak al binnen 3 maanden live.

propos shop floor control met Plan-de-CAM-pagne
Plan-de-CAMpagne

Ook shop floor control voor uw bedrijf?

PROPOS is bij uitstek geschikt voor middelgrote maakbedrijven (MKB/KMO) die werken met veel variatie en een stappenproductie. Uiteraard helpen wij u ook graag verder met een vrijblijvend advies over QRM en wat PROPOS software voor uw organisatie kan betekenen!

Meer Factory of the Future?

http://www.agoria.be
http://madedifferent.be
http://www.provan.be/nl/

Bronnen:
www.agoria.be/nl/Provan-van-metaalbewerker-tot-total-solution-provider
www.agoria.be/nl/Hoe-word-je-een-Factory-of-the-Future-Provan-vertelt
www.agoria.be/upload/agoriav3/provan.pdf

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
E-mail naar een collega

Verder lezen:

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.