De beste tips voor meer flow in productie

Hoe maakt u uw productieproces zo lean mogelijk als u werkt met klantspecifieke projecten en dus weinig herhaalde orders? Procesverbeteren.nl maakte van alle oplossingen die de afgelopen tien jaar de revue passeerden een lijst met de 11 beste tips voor meer flow. Mooi om te zien dat PROPOS de belangrijkste van die tips in een handomdraai kan integreren in uw proces.

Tip: Maak de fysieke waardestroom zichtbaar

In het productieproces ondergaan producten of halffabricaten vaak verschillende sets van bewerkingen, afgestemd op de klantwens. “Logistiek gezien lijkt dit op het laten rijden van stoptreinen over een spoornetwerk zónder vooraf bekende dienstregeling. Het logistieke besturingssysteem POLCA, speciaal ontwikkeld voor een jobshop-omgeving, kan dan een goede oplossing zijn om de werkstroom te reguleren en opstoppingen te voorkomen.” Bij POLCA produceert ieder werkstation alleen voor een volgend station als daar capaciteit is om die order te ontvangen. Zo niet, dan gaat de route op ‘rood’ en wordt er gewerkt aan een andere order. Meer weten over POLCA? Op 28 september geeft PROPOS een lezing tijdens het Business Software event in Barneveld. Meld u nu gratis aan via https://inschrijven.mikrocentrum.nl/form.php?project=312569.

Kijk hier alvast voor meer informatie: Digital POLCA.

Tip: Maak de intellectuele waardestroom zichtbaar

Vaak worden onzekerheden in het productieproces opgevangen door elke stap afzonderlijk ruim in te plannen. Hierdoor ontstaat er veel onnodige ‘tussenruimte’, meer onderhanden werk en minder overzicht. De kosten nemen toe, de kans op fouten neemt toe en zelfs het risico op te laat leveren kan toenemen. Terwijl vooral belangrijk is dat de klant zijn order zo snel en goedkoop mogelijk krijgt! Door alle stappen in kaart te brengen, en precies de juiste hoeveelheid buffertijd te rekenen, kun je continu meten in hoeverre een project nog op schema ligt. Projecten met een lage buffer krijgen zo automatisch meer prioriteit, waardoor een veiligheidsnet in de vorm van een extra tijdsbuffer zelfs helemaal niet meer nodig is. Dit mechanisme is volledig geïntegreerd in PROPOS. Productieorders kunnen volautomatisch realtime worden geprioriteerd, (mede) dankzij deze technieken.

Tip: Vorm cross-functionele teams

Quick Response Manufacturing (QRM) richt zich specifiek op het verbeteren van het productieproces in high mix/ low volume bedrijven. Tijdwinst staat voorop: de klant ontvangt zijn order zo snel mogelijk. Om dat te realiseren wordt de werkvloer opgedeeld in productiecellen waar bij elkaar horende bewerkingen worden uitgevoerd door een (vaak multidisciplinair) team. PROPOS werkt aan de hand van productiecellen en kan zo de voortgang monitoren en reguleren van het productieproces. Iedereen ziet actueel op het scherm welke orders eraan gaan komen van andere productiecellen, welke prioriteit hebben en welke extra aandacht verdienen door een lage buffer. Er wordt dus altijd gewerkt aan de juiste order met de hoogste prioriteit.

Bekijk alle tips via onderstaande link. De uitgebreidere variant van bovenstaande tips vindt u bij tip 4, 5 en 7:

https://www.procesverbeteren.nl/LEAN/Projectmanagement_Lean_Flow.php

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
E-mail naar een collega

Verder lezen:

Shop floor control
bij Drameco

Shop floor control bij Drameco

Shop floor control
bij Duits

Shop floor control bij Duits

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control bij Packo Inox

Shop floor control
bij System Flex

Shop floor control bij System Flex

Shop floor control
bij Merrem

Shop floor control bij Merrem Kunststoffen

PROPOS met eigen ogen in actie zien?

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Vraag nu een demo aan!

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Welkom terug!

Vertelt u ons iets meer over uw bedrijf, wellicht kunnen wij u verder helpen.

Wij laten u graag zien wat de mogelijkheden van PROPOS voor uw bedrijf zijn. U kunt ook een demo aanvragen.

Liever even bellen?

 (+31) (0) 850 479 865

Heeft u een vraag over PROPOS of shop floor control?

Stel gerust uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Bedankt!

Bedankt voor uw vraag! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u in de tussentijd meer weten over PROPOS in de praktijk? Download hier onze praktijkcases.