Wat is QRM? – het Hoe en Waarom

QRM is ontwikkeld als logistieke verbetermethode die beter aansloot op de grote variëteit waar jobshops en High variety, Low volume producties mee te maken hebben. Het draait er bij QRM om dat de productiecellen (QRC’s) als het ware gaan functioneren als eigen mini-bedrijfjes die één marktsegment bedienen, om te zorgen voor een optimale doorstroom. Elke cel focust zich op de eigen taken aan halffabricaten, waarna de producten wisselende routes af kunnen leggen langs meerdere productiecellen. 

De doorstroom van QRC’s wordt geregeld tussen de productieteams zelf. PROPOS ontwikkelde hiervoor als enige de digitale POLCA variant. (Wat is digital POLCA?)

Zodra een taak is afgerond geeft de betreffende afdeling een melding in het systeem: ‘’we kunnen nieuw werk ontvangen.’’ Zo wordt voorkomen dat werk te snel en teveel stil ligt. 

QRM richt zich dus specifiek op ‘verspillingsreductie’. De prestatie-indicator hiervoor vormt de Manufacturing Critical-path Time (MCT), oftewel ‘van zand tot klant’. Hier wordt uitgegaan van de tijd die je nodig hebt om van grondstof tot product te komen. Des te beter QRM wordt toegepast des te korter de doorlooptijden en dus: kleinere voorraden en kortere levertijden.  

Samenvattend is QRM:

  1. Een netwerk van zelfsturende productiecellen;
  2. Een gereguleerde werkstroom;
  3. De doorlooptijd als prestatie-indicator.

Om van QRM te profiteren hoeft u niet alle principes toe te passen, om met PROPOS software te kunnen werken. PROPOS werkt wel met productiecellen en geeft u zo volautomatisch inzicht op uw MCT maps. Zo kunt u gericht gaan verbeteren op doorlooptijden en de High Mix Low Volume productie stroomlijnen voor optimale flow.

Interessant artikel? Stuur 'm door!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on email
E-mail naar een collega

Verder lezen: